Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013
Σάββατο 27 Ιουλίου 2013
ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ
ΠΑΤΑΤΑ:
Ιστορία:
Η πατάτα κατάγεται απο την περιοχή του Περού, της Βολιβίας, της Χιλής και του Ισημερινού, όπου την καλλιεργούσαν πριν απο πολλές εκατονταετίες οι Ινδιάνοι. Στην Ευρώπη την έφεραν οι Ισπανοί το 1565 και το 1830 την εισήγαγε ο Καποδίστριας στην Ελλάδα. Η καλλιέργεια της πατάτας , γενικεύτηκε στην Ελλάδα μόλις το 1880.
Θεραπευτικές ιδιότητες:
- Οι πατάτες μπορούν να αντικαταστήσουν το ψωμί γιατί περιέχουν τους μισούς υδατάνθρακες .
- Ο χυμός ωμής πατάτας σε εξωτερικής χρήση καθαρίζει το δέρμα απο σπυράκια ενώ θεωρείτε ευεργετικός για μώλωπες και διαστρέμματα και για τους ρευματισμούς.
- Η ψητή πατάτα, κοπανισμένη σε χλιαρό κατάπλασμα, ανοίγει τα σπυριά και τα αποστήματα.
- Βραστή ζεστή πατάτα, έχει χρησιμοποιηθεί σε επίθεμα για τους κάλους, καθώς και για κιρσούς και φλεβίτιδα.
- Οι πατάτες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν έχουν φυτρώσει, γιατί τότε περιέχουν σολανίνη που προκαλεί δηλητηριάσεις ή γαστρεντερικές διαταραχές,
ΠΕΠΟΝΙΑ:
Iστορία:
Η πεπονία κατάγεται απο τις Βορειοδυτικές Ινδίες και την τροπική Αφρική. Η καλλιέργεια της στην Ελλάδα και την Ιταλία άρχισε στα χρόνια της διάδοσης του χριστιανισμού.
Φαρμακευτικές Ιδιότητες:
- Το πεπόνι είναι διουρητικό και έχει καθαρτικές ιδιότητες.
- Είναι ωφέλιμο στους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα, σε παθήσεις της χολής και τις αιμορροΐδες.
- Προλαμβάνει καρδιοπάθειες.
- Σε εξωτερική χρήση ο πολτός του είναι ευεργετικός σε μώλωπες και εγκαύματα.
- Για καθαρισμό προσώπου και ανανέωση των κυττάρων σε ξηρό δέρμα χρησιμοποιούμε μείγμα απο αποσταγμένο νερό, γάλα φρέσκο και χυμό πεπονιού σε ίσες αναλογίες.
ΠΙΠΕΡΙΕΣ:
Φαρμακευτικές ιδιότητες:
- Είναι χωνευτικές και μαζί με την αγκινάρα είναι ευεργετική για την αρθρίτιδα και σε αφέψημα , για την υδρωπικία.
- Ωφελεί στο συνάχι και τις φλεγμονές του λάρυγγα, την ιλαρά και την οστρακιά.
- Οι καυτερές πιπεριές προλαμβάνουν τον καρκίνο.
- Κατά μια άποψη οι πιπεριές θεωρούνται αφροδιασιακές.
- Η πιπεριά δεν ενδείκνυται σε όσους έχουν στομαχικά προβλήματα ή προβλήματα χολής.
ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
1. ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ
Ένα μεγάλο σπαράγγι περιέχει μόλις 4 θερμίδες. Και όμως, δεν είναι αυτό το μεγάλο τους πλεονέκτημα. Τα σπαράγγια είναι γεμάτα νερό και έρευνες δείχνουν ότι βοηθούν τρομερά τον μεταβολισμό, ενώ ταυτόχρονα τον ενυδατώνουν. Έτσι οι θερμίδες «καίγονται» πιο εύκολα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τέλος, είναι πλούσια σε βιταμίνες C και A, ενώ φημίζονται για την αντικαρκινική τους δράση.
2.ΠΡΑΣΣΙΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Περιέχουν σε αφθονία θείο, το οποίο βοηθά το πάγκρεας να κάψει τους υδατάνθρακες πριν αυτοί προλάβουν να μετατραπούν σε λίπος, ενώ έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση.
3. ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ
Εξαιρετική καλοκαιρινή τροφή, γεμάτη νερό και φυτικές ίνες, που μπορεί να μας χορτάσει όσο ένα γεύμα με πολλές θερμίδες.
4. ΓΡΕΙΠΦΡΟΥΤ
Έρευνες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση μισού γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε μέχρι και μισό κιλό την εβδομάδα. Επίσης, είναι πλούσιο σεπηκτίνη, μία ειδική ίνα που συνδέεται με την λιποδιάλυση, ενώ περιέχει φυσικούς γαλακτοματοποιητές που καταπολεμούν το λίπος και τη
χοληστερίνη.
5.ΠΡΑΣΣΙΝΟ ΤΣΑΙ
Σύμφωνα με το American Journal of Clinical Nutrition, οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού, όχι μόνο σε βοηθούν να καις περισσότερες θερμίδες αλλά το κάνουν σε μισό χρόνο. Πιες 3 - 6 φλιτζανάκια πράσινου τσαγιού και αύξησε το ρυθμό καύσης του περιττού λίπους στο σώμα σου κατά 40%. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο συνδυασμό καφεΐνης και φλαβονοειδών στο τσάι, είτε είναι κρύο, είτε ζεστό. Το πράσινο τσάι, περιέχει και συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά που έχουν επίδραση στην ορμόνη Λεπτίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της όρεξης.
Τιπ: αντικατάστασε τα αναψυκτικά με τσάι, και δες άμεσα τη διαφορά στης σιλουέτα σου.
Τιπ: αντικατάστασε τα αναψυκτικά με τσάι, και δες άμεσα τη διαφορά στης σιλουέτα σου.
6. ΣΚΟΡΔΟ
Ερευνητές στο Ισραήλ ανακάλυψαν πως το σκόρδο, όχι μόνο μας βοηθά α μην παίρνουμε βάρος αλλά μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια κιλών. Τούτο οφείλεται στην αλισίνη, μια ισχυρή και αντιβακτηριδιακή ένωση στην οποία οφείλεται και η μυρωδιά του σκόρδου. Απ' ότι φαίνεται, η μυρωδιά αυτή, που φτάνει στον εγκέφαλο, δίνει το μήνυμα μείωσης της όρεξης. Ταυτόχρονα, το σκόρδο συμβάλει στην τόνωση του νευρικού συστήματος και την απελευθέρωση ορμονών όπως η αδρεναλίνη, η οποία μπορεί να επιταχύνει το μεταβολικό ρυθμό, έτσι ώστε να καις περισσότερες θερμίδες.
7.ΚΑΝΕΛΑ
Μια σκανδιναβική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε πως όταν οι εθελοντές κατανάλωναν πουτίγκα ρυζιού με 3 γραμμάρια κανέλας, παρήγαγαν λιγότερη ινσουλίνη μετά από κάθε γεύμα. Κι επειδή η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που μετατρέπει την υπερβολική ζάχαρη σε λίπος, το οποίο μεταφράζεται σε μείωση της πρόσληψης παραπανίσιων κιλών. Ταυτόχρονα, η κανέλα κρατά επιβραδύνει το ρυθμό που νιώθεις το στομάχι σου άδειο, πράγμα που σημαίνει πως νιώθεις χορτάτη για περισσότερο.
Tιπ: πασπάλισε φρούτα, δημητριακά, το γιαουρτάκι σου και τον καφέ με κανέλα και νιώσε χορτάτη για περισσότερο.
Tιπ: πασπάλισε φρούτα, δημητριακά, το γιαουρτάκι σου και τον καφέ με κανέλα και νιώσε χορτάτη για περισσότερο.
ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΝΕΡΆΝΤΖΙΑ:
Ιστορία: Ιθαγενές φυτό της μεσοτροπικής Ασίας(Ινδιών) από όπου οι Άραβες το έφεραν στα παράλια του Περσικού Κόλπου και τιs παραμεσόγειες χώρες. Στην Ελλάδα καλλιεργείται από την αρχαιότητα.
Φαρμακευτικές Ιδιότητες:
- Τα φύλλα και τα άνθη της σε αφέψημα είναι σπασμολυτικά και χωνευτικά, ηρεμούν τα νεύρα και βοηθούν στην αϋπνία.
- Ανακουφίζουν απο τον στοματικό πόνο και βήχα.
- Κατεβάζουν το ζάχαρο των διαβητικών.
- Τα γλυκά απο άνθη της Νεραντζιάς και απο νεραντζιά ανοίγουν την όρεξη και καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα.
- Το ζουμί το οποίο έχουμε βράσει ολόκληρα νεράντζια, αν το πιούμε, κατεβάζει την πίεση.Στα αφεψήματα επειδή είναι πολύ πικρά μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή ζάχαρη.
NTOMATA
ΙΣΤΟΡΊΑ: Η ντομάτα κατάγεται από τις τροπικές χώρες της Νότιας Αμερικής από όπου οι Ισπανοί, στα μέσα του 16ου αιώνα, την έφεραν στην Ισπανία. Από την Ισπανία διαδόθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα η ντομάτα διαδόθηκε το 1818.
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:
- Η ντομάτα καθαρίζει το αίμα απο τις τοξίνες. Ο φυσικός χυμός της ντομάτας έχει αντιόξινες ιδιότητες και όταν πίνεται μόνος του ή με γευματα χωρίς υδατάνθρακες, αποτοξινώνει τον οργανισμό και κάνει καλό στο δέρμα και στο πρόσωπο.
- Βοηθάει τους διαβητικόυςκαι τους απαλλάσει απο ζαλάδες .
- Η ντομάτα προλαμβάνει το σκορβούτο , ωφελεί τους ρευματισμόυς, την αρθρίτιδα , τη νεφρίτιδα και την δυσκοιλιότητα .
- Ενισχύει την όραση
- Τα φύλλα της ντοματιάς λόγο της έντονης μυρωδιάς τους απομακρύνουν τα έντομα ( κουνούπια σφίγγες)
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ:
Με 2 ντομάτες και 1 μικρό λεμόνι φτιάχνεται μάσκα προσώπου.Ρίχνεται στον αποχυμωτή τις ντομάτες και το λεμόνι χωρίς την φλούδα και κομμένο σε μικρά κομμάτια. Με το χυμό τους αλείφετε το πρόσωπο, αφήνετε τη μάσκα 25 λεπτά και ξεπλένετε.
Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013
ΜΕΡΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
- Αχλάδια
Κόβουν την όρεξη, περιορίζοντας τον συνολικό αριθμό θερμίδων που καταναλώνουμε ημερησίως, και είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στον φλοιό.
2. Φασόλια
Τα φασόλια είναι γεμάτα από ανθεκτικό στην πέψη άμυλο (resistant starch), που έχει ισχυρή λιποδιαλυτική δράση. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν τα προσθέσετε σε ένα γεύμα την ημέρα, θα «κάψετε» μέχρι και 25% περισσότερο λίπος από το συνηθισμένο.
3. Αμύγδαλα
Στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, η κατανάλωση μίας χούφτας ανάλατων αμυγδάλων καθημερινά, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος.
4. Μαύρη Σοκολάτα
Σύμφωνα με έρευνες, η μαύρη (όσο πιο μαύρη γίνεται) σοκολάτα μπορεί να αποτρέψει την συσσώρευση των λιποκυττάρων στο σώμα μας, ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
5. Ξύδι- Λεμόνι
Ιδανικός συνδυασμός για πράσινες σαλάτες που υπόσχεται να ξεκινήσει το κάψιμο λίπους ήδη από την πρώτη μπουκιά.
6. Ανανάς
Όχι συσκευασμένος σε κονσέρβα, αλλά φρέσκος και λαχαριστός, ο ανανάς μπορεί να περιέχει λίγη περισσότερη φρουκτόζη από άλλα φρούτα, αλλά είναι πλούσιος σε λιποδιαλυτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες.
7. Δαμάσκηνα
Νοστιμότατα και πλούσια σε φυτικές ίνες, κόβουν την όρεξη και χαρίζουν αντιοξειδωτικές ουσίες με ελάχιστες θερμίδες..
8. ΚΑΡΔΑΜΟ
Η ιδιαίτερη γεύση του κρύβει διατροφικούς θησαυρούς, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Β, ενώ είναι ιδιαίτερα διουρητικό.
9. ΣΠΑΝΑΚΙ
Το σπανάκι, είναι πλούσιο σε λιποϊκό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό που διασπά το σάκχαρο και τα λιπαρά οξέα στα κύτταρα, ώστε να «καίγονται» πιο εύκολα και να δίνουν ενέργεια στον οργανισμό.10
10. ΤΖΙΝΤΖΕΡ
Προσθέστε ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ στο γεύμα ή το αφέψημά σας και θα νιώσετε ότι έχετε χορτάσει στο διπλάσιο. Το τζίντζερ είναι, επίσης, ένα εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες που καταπολεμά τους πόνους, το πρήξιμο και το «πιάσιμο».
ΟΙ ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΑΤΡΟΦΗΣ !!
Η απαραίτητη διατροφική ισορροπία επιτυγχάνεται χάρη στη διατροφική ποικιλία. Εν ολίγοις, μονάχα η ποικιλία μπορεί να μας εξασφαλίσει την πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Κατά συνέπεια, για την καθημερινή σας διατροφή, σας συνιστουμε:
Μια ισοδύναμη μερίδα μεταξύ των ακόλουθων διαφορετικών τροφίμων:
- ωμά λαχανικά
- ψητά λαχανικά
- φρούτα
- δημητριακά (ψωμί, ρύζι, πατάτες)
- πρωτείνες (ψάρια, αβγά, κρεατικά, γαλακτοκομικά)
- λιπίδια ωμά ελάχιστα (παρθένα έλαια, βούτυρο)
- σακχαρώδη, μικρή ποσότητα, ακατέργαστα
- υγρά (νερό, ροφήματα, αφεψήματα) 1,5-2,0 λίτρα ημερισίως.
Οι τροφές πρέπει να μοιράζονται κατά την διάρκεια της ημέρας:
- πλούσιο πρωινό
- <<λογικό>> γεύμα
- <<λιτό>> δείπνο
- Μπορείτε να τρώτε δεκατιανό και απογευματινό, έτσι ωστεν να μην πεινάτε και να <<τσιμπάτε>> άσκοπα.
- Προτεινόμενοι τύποι μαγειρέματος: ωμά, στον ατμό, στο γκρίλ, ψητά χωρίς λίπη.
ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΜΕΡΑ= ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ Χ 28
ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ:
ΥΨΟΣ σε cm Χ περίμετρος θώρακα σε εκπνοή + πείμετρος θώρακα σε εισπνοή /2 /240
- Την περίμετρο του θώρακα θα την πάρουμε στο σημείο που τελειώνει το στήθος.
Έτσι π.χ. εάν έχω ύψος 1,68 και περίμετρο θώρακα 74εκ. και 80 εκ. τότε το ιδανικό βάρος σε ηλικία 20 ετών είναι:
74+80/2 /240 Χ 168= 54
- Για κάθε δεκαετία ηλικίας θα πρέπει να αυξάνουμε το βάρος κατά 3%.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ!
Το γιαούρτι είναι το αποτέλεσμα της δράσης ζωντανών μικροοργανισμών, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να μεταβάλλουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται.Οι γαλακτικοί μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο γιαούρτι είναι κυρίως υπεύθυνοι για τη μετατροπή της λακτόζης σε γαλακτικό οξύ δίνοντας στο γάλα πηχτή υφή με υπόξινη γεύση.Επίσης, κάνει τα λιπαρά του γάλακτος πιο εύπεπτα και εξουδετερώνει τα παθογόνα μικρόβια του γαστρεντερικού μας συστήματος. Ο νομπελίστας γιατρός ΄Ιλια Μέτσνικοφ ανακάλυψε την τελευταία αυτή ιδιότητα του γιαουρτιού το 1908 στη διάρκεια των ερευνών για τη σήψη του παχέος εντέρου. Έτσι θεώρησε το γιαούρτι ως φάρμακο για την αντιμετώπιση των βακτηριδίων εκείνων που προκαλούν το συγκεκριμένο πρόβλημα.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Η ιστορία του τυριού αρχίζει το 10.000 π.κ.χ. στα οροπέδια του Ιράν.
Το γιαούρτι αναμφισβήτητα είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο άνθρωπος, και που υπήρξε βασικό τρόφιμο προϊόν στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τμήματα της Άπω Ανατολής, για χιλιάδες χρόνια.
Οι αναφορές στο γιαούρτι αφθονούν στα γραπτά ντοκουμέντα των Αιγυπτίων Φαραώ και το προτιμούσαν ιδιαίτερα οι Ισραηλίτες.Οι Έλληνες γνώριζαν το γιαούρτι και ήταν ενημερωμένοι για τις υγιεινές του ιδιότητες. Ο ιστορικός Ηρόδοτος, που έζησε στον 5ο αιώνα π.κ.χ. μνημονεύει το γιαούρτι, καθώς και ο περίφημος γιατρός του 1ου, 2ου π.κ.χ. αιώνα Γαληνός, που εκθείαζε τη μαλακτική και καθαρτική επίδραση στα έντερα.
Το γιαούρτι απολάμβαναν επίσης και οι Ρωμαίοι. Ο λόγιος και φυσιοδίφης Πλίνιος ο πρεσβύτερος, που έζησε στον 1ο μ.κ.χ. αιώνα, ήταν ένας από τους ενθουσιώδεις καταναλωτές του. Το γιαούρτι εκτιμούνταν πάρα πολύ και από τον μεσαιωνικό αραβικό κόσμο.
Κάτω από ομαλές συνθήκες, χρειάζονται 4 ώρες να χωνευτεί το γάλα, ενώ χρειάζεται μόνο μια ώρα για να απορροφηθούν οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι πρωτεΐνες του γιαουρτιού.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Η ιστορία του τυριού αρχίζει το 10.000 π.κ.χ. στα οροπέδια του Ιράν.
Το γιαούρτι αναμφισβήτητα είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο άνθρωπος, και που υπήρξε βασικό τρόφιμο προϊόν στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τμήματα της Άπω Ανατολής, για χιλιάδες χρόνια.
Οι αναφορές στο γιαούρτι αφθονούν στα γραπτά ντοκουμέντα των Αιγυπτίων Φαραώ και το προτιμούσαν ιδιαίτερα οι Ισραηλίτες.Οι Έλληνες γνώριζαν το γιαούρτι και ήταν ενημερωμένοι για τις υγιεινές του ιδιότητες. Ο ιστορικός Ηρόδοτος, που έζησε στον 5ο αιώνα π.κ.χ. μνημονεύει το γιαούρτι, καθώς και ο περίφημος γιατρός του 1ου, 2ου π.κ.χ. αιώνα Γαληνός, που εκθείαζε τη μαλακτική και καθαρτική επίδραση στα έντερα.
Το γιαούρτι απολάμβαναν επίσης και οι Ρωμαίοι. Ο λόγιος και φυσιοδίφης Πλίνιος ο πρεσβύτερος, που έζησε στον 1ο μ.κ.χ. αιώνα, ήταν ένας από τους ενθουσιώδεις καταναλωτές του. Το γιαούρτι εκτιμούνταν πάρα πολύ και από τον μεσαιωνικό αραβικό κόσμο.
αρχή της ανακάλυψης του γιαουρτιού κάπου στη νεολιθική εποχή (στο 10.000 π.κ.χ. περίπου), όταν ο άνθρωπος πρωτοέμαθε το άρμεγμα των ζώων. Κάποιο πήλινο δοχείο γεμάτο γάλα που έτυχε να ζεσταθεί τυχαία για κάμποσες ώρες σε μια γωνία, μετατράπηκε, σε “κεσέ” με γιαούρτι.
Ωστόσο ο γιαούρτι ελάχιστα ήταν γνωστό στη δύση έως ακόμη στις δεκαετίες του 1920 και 1930. Η προετοιμασία του εδάφους για την εμπορική παραγωγή του γιαουρτιού άρχισε από έναν διακεκριμένο Γάλλο ρωσικής καταγωγής, βακτηριολόγο τον Δρα Μέτσνικοφ (1844 – 1916), διευθυντή του Ινστιτούτου Παστέρ, στο Παρίσι, και βραβευμένο με το βραβείο Νόμπελ της φυσιολογίας και της ιατρικής του 1908, για το έργο του πάνω στις ιδιότητες των λευκών αιμοσφαιρίων να καταπολεμούν τις μολύνσεις. Στις αρχές του αιώνα μας οι Βούλγαροι ήταν από τους φτωχότερους λαούς στον κόσμο, αλλά ο μέσος όρος ζωής τους, σύμφωνα με μια έκθεση της εποχής, ήταν ογδόντα επτά χρόνια (έναντι σαράντα οχτώ στις ΗΠΑ). Επιπλέον η Βουλγαρία ξεπερνούσε κατά πολύ τα άλλα έθνη του πλανήτη στον αριθμό αιωνόβιων, σε σχέση με τον πληθυσμό της, περιλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών, που ακολουθούσαν πολύ πίσω απ’ αυτήν.Παρόλο που από τη δίαιτα τους έλειπαν μερικές τροφές που θεωρούνται ουσιώδεις από θρεπτική άποψη, οι τραχείς κάτοικοι αυτής της αγροτικής χώρας κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες γιαουρτιού μαζί με λαχανικά, καρύδια και σκόρδα.
Οι παρατηρήσεις του Μέτσνικοφ σε ότι αφορά τη ζωή των Βουλγάρων, τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η ρωμαλεότητα και μακροβιότητα τους οφειλόταν στο γιαούρτι.
ΧΡΗΣΕΙΣ:
Με το πέρασμα των αιώνων, αποδόθηκε στο γιαούρτι ένας σημαντικός αριθμός ευεργετικών χαρακτηριστικών.
- όταν τρώμε γιαούρτι, αποκαθιστούμε τους χρήσιμους γαλακτοβάκιλους του εντέρου, που έχουν καταστραφεί από τη λήψηαντιβιοτικών, τα οποία, όπως είναι γνωστό, δεν σκοτώνουν μόνο τα βλαβερά μικρόβια αλλά και την ευεργετική χλωρίδα του εντέρου. Ένα άλλο είναι ότι οι βάκιλοι του γιαουρτιού μπορούν να κατασκευάσουν βιταμίνη Β, όταν το γιαούρτι βρίσκεται μέσα στο έντερο.
- Η υψηλή περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε ασβέστιο - όπως του γάλατος - μπορεί να είναι ευεργετική στους ηλικιωμένους που οι ιστοί των οστών τους έχουν γίνει λεπτοί, με αποτέλεσμα να σπάζουν εύκολα, να κυρτώνεται η σπονδυλική στήλη και να πέφτουν τα δόντια τους.Ακόμη, το ασβέστιο, πιστεύεται ότι ανακουφίζει τη νευρική υπερένταση.
- Έρευνες έδειξαν επίσης ότι το γιαούρτι, μόλο που θεωρείται ότι περιέχει υψηλά ποσοστά χοληστερίνης, όταν είναι παρασκευασμένο από πλήρες γάλα, περιέχει εξάλλου και ένα στοιχείο που εμποδίζει την παραγωγή χοληστερίνης και πραγματικά ελαττώνει το επίπεδό της στο αίμα.
Συνήθως, στην παρασκευή γιαουρτιού για το εμπόριο χρησιμοποιείται το γάλα της αγελάδας, αλλά το γάλα αυτό μπορεί να είναι πλήρες, λίγο ή πολύ αποβουτυρωμένο κτλ. με αποτέλεσμα να ποικίλλει όχι μόνο στην περιεκτικότητα λιπαρών και θερμίδων αλλά και στην ποσότητα μερικών θρεπτικών στοιχείων. Επιπλέον, αν το γιαούρτι είναι καμωμένο από γάλα άλλων ζώων (προβάτων, αγελάδων, κατσίκας κλπ.) ή ακόμα και από το γάλα της σόγιας, οι θρεπτικές του ιδιότητες μπορεί να διαφέρουν πάρα πολύ. Επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που κάνει το γιαούρτι να διαφέρει είναι η δίαιτα των ζώων από τα οποία προέρχεται το γάλα, καθώς και το περιβάλλον.
Ένα από τα πιο ευεργετικά χαρακτηριστικά του γιαουρτιού είναι το ότι χωνεύεται ευκολότατα, πράγμα που το κάνει επιθυμητό από τους ανθρώπους με ευαίσθητο στομάχι, που δυστυχώς είναι πάμπολλοι, και από τους αρρώστους ή όσους αναρρώνουν. Έχει αποδειχθεί ότι η λακτόζη, το ζάχαρο που περιέχει το γάλα, δεν μπορεί να χωνευτεί από κάποια άτομα. Όταν όμως το γάλα ξινίσει, η λακτόζη υφίσταται μια χημική αλλαγή που έχει σαν αποτέλεσμα να μπορεί να τρώγεται σαν γιαούρτι χωρίς καμιά δυσκολία από άτομα με ευαισθησία στο γάλα.Κάτω από ομαλές συνθήκες, χρειάζονται 4 ώρες να χωνευτεί το γάλα, ενώ χρειάζεται μόνο μια ώρα για να απορροφηθούν οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι πρωτεΐνες του γιαουρτιού.
.
Κρέμα - μάσκα λεύκανσης προσώπου με αλόη και λεμόνι για λαμπερό δέρμα
Το λεμόνι είναι γνωστό για τις λευκαντικές του ιδιότητες, ενώ σε συνδυασμό με την αλόη έχουμε μια επιδερμίδα προσώπου που λάμπει.
Συστατικά:
Αλόη βέρα
Χυμός λεμονιού
Τρόπος παρασκευής:
Σε λίγο τζελ αλόης προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού και ανακατέψτε έτσι ώστε το μείγμα να γίνει ομογενές. Εφαρμόστε στο πρόσωπο για 10 λεπτά και έπειτα ξεπλύνετε.
Κρέμα - μάσκα προσώπου με αλόη και ροδόνερο για διάφορα σημάδια
Η αλόη είναι γνωστή για τις επουλωτικές τις ιδιότητες. Η κρέμα αυτή είναι κατάλληλη για "κηλίδες ηλικίας", για σημάδια από σπυράκια, για δυσχρωμίες και για διάφορα σημάδια όπως γρατσουνιές, κ.τ.λ.
Συστατικά:
Τζελ αλόης βέρα
Ροδόνερο
Τρόπος παρασκευής:
Απλώς προσθέστε λίγο ροδόνερο στο τζελ αλόης. Αφήστε την μάσκα να δράσει για 20 λεπτά
Η Αλόη η γνησία (Aloe vera), επίσης γνωστή ως φαρμακευτική αλόη, είναι ένα είδος εύχυμου φυτού που κατά πάσα πιθανότητα κατάγεται από τη Βόρεια Αφρική, τις Κανάριους Νήσους και το Πράσινο Ακρωτήρι. Η Αλόη η γνησία μεγαλώνει σε άνυδρα κλίματα και συναντάται ευρέως στην Αφρική και άλλες άνυδρες περιοχές. Το είδος είναι γνωστό για τη χρήση του σε εναλλακτικές θεραπείες με χρήση φυτών.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Στην αρχαιότητα, την αποκαλούσαν «Bότανο της Αθανασίας». H Αλόη Βέρα θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες ήταν γνωστές στους αρχαίους Aιγυπτίους, που την απεικόνιζαν στα ιερογλυφικά τους και τη χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία του καταρράκτη! Mία από τις πιο φημισμένες αναφορές που την αφορούν είναι αυτή του Xριστόφορου Kολόμβου, που έγραψε: «Tέσσερα φυτά είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου: το σιτάρι, η άμπελος, η ελιά και η αλόη. Tο πρώτο τον τρέφει, το δεύτερο αναζωογονεί το πνεύμα του, το τρίτο τού χαρίζει αρμονία, το τέταρτο τον θεραπεύει». Tο 1959, ο Oργανισμός Tροφίμων και Φαρμάκων των HΠA (FDA) επικύρωσε και επίσημα τις σημαντικές ιδιότητες της αλόης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην ευρύτερη χρήση και διάδοσή της.Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την αλόη τη γνησία για τη θεραπεία πληγών. Κατά το Μεσαίωνα, το κίτρινο υγρό που βρίσκεται μέσα στα φύλλα χρησιμοποιούνταν ως καθαρτικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επεξεργασμένη αλόη που περιέχει αλοΐνη χρησιμοποιείται γενικά ως καθαρτικό, ενώ ο επεξεργασμένος χυμός από αλόη τη γνησία δεν περιέχει συνήθως σημαντικές ποσότητες αλοΐνης.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Στην αρχαιότητα, την αποκαλούσαν «Bότανο της Αθανασίας». H Αλόη Βέρα θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες ήταν γνωστές στους αρχαίους Aιγυπτίους, που την απεικόνιζαν στα ιερογλυφικά τους και τη χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία του καταρράκτη! Mία από τις πιο φημισμένες αναφορές που την αφορούν είναι αυτή του Xριστόφορου Kολόμβου, που έγραψε: «Tέσσερα φυτά είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου: το σιτάρι, η άμπελος, η ελιά και η αλόη. Tο πρώτο τον τρέφει, το δεύτερο αναζωογονεί το πνεύμα του, το τρίτο τού χαρίζει αρμονία, το τέταρτο τον θεραπεύει». Tο 1959, ο Oργανισμός Tροφίμων και Φαρμάκων των HΠA (FDA) επικύρωσε και επίσημα τις σημαντικές ιδιότητες της αλόης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην ευρύτερη χρήση και διάδοσή της.Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την αλόη τη γνησία για τη θεραπεία πληγών. Κατά το Μεσαίωνα, το κίτρινο υγρό που βρίσκεται μέσα στα φύλλα χρησιμοποιούνταν ως καθαρτικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επεξεργασμένη αλόη που περιέχει αλοΐνη χρησιμοποιείται γενικά ως καθαρτικό, ενώ ο επεξεργασμένος χυμός από αλόη τη γνησία δεν περιέχει συνήθως σημαντικές ποσότητες αλοΐνης.
Υπάρχουν περί τα 300 είδη αλόης, αλλά το πλέον γνωστό και διαδεδομένο είναι το είδος Aloe Barbadensis Miller, και έπαιτε η Aloe Arborescence .
Άλλα είδη Αλόης είναι: A. Vulgaris, A. Ferox, A. Perry, τα οποία καλλιεργούνται στο νησί Socotra-Zanzibar ήδη από τον 5 αιώνα π.χ αλλά, τα είδη αυτά χρησιμοποιούνται λιγότερο λόγω μεγαλύτερης περιεκτικότητας και κατεπέκταση τοξικότητας των φύλλων τους. Η Αλόη Βέρα μπορεί να φυτρώσει και να αναπτυχθεί και σε πετρώδη και ξηρά εδάφη. Η καλλιέργειά της συνίσταται σε εδάφη που αποστραγγίζονται εύκολα.Σύμμαχοι του φυτού είναι ο ήλιος και το εύκρατο κλίμα ενώ δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και την υπερβολική υγρασία. Όταν το φυτό έχει πολύ ήλιο και λίγο νερό, το χρώμα του είναι καφετί, ενώ όταν έχει λίγο ήλιο είναι καθαρό πράσινο. Η Αλόη η γνησία είναι ένα φυτό, {ανήκει στην κατηγορία των κρίνων} που φτάνει γύρω στα 60 έως 100 εκ. σε ύψος. Περιέχει πάνω από 150 συστατικά. Τα φύλλα είναι παχιά και σαρκώδη, πράσινα προς το πράσινο-γκρι, με ορισμένες ποικιλίες να εμφανίζουν λευκά στίγματα στις επιφάνειες των φύλλων. Το περίγραμμα των φύλλων έχει μικρά λευκά αγκάθια. Βγάζει άνθη το καλοκαίρι, τα οποία κρέμονται από ένα και μόνο βλαστό που φτάνει τα 90 εκ. σε ύψος. Τα άνθη έχουν σωληνοειδή μορφή, με κίτρινη στεφάνη που φτάνει γύρω στα 2 έως 3 εκ. .
ΧΡΗΣΕΙΣ:
Η αλόη η γνησία χρησιμοποιείται στον τομέα της εναλλακτικής ιατρικής και στης οικιακής χρήσης πρώτες βοήθειες.
- Τόσο ο ημιδιαφανής εσωτερικός πολτός (ζελέ) όσο και η κίτρινη ρητινοειδής αλοΐνη χρησιμοποιούνται εξωτερικά για να ανακουφίσουν το δέρμα από τραυματισμούς και δερματικές δυσφορίες.
- ο χυμός της αλόης βέρα συνήθως πίνεται για την ανακούφιση από δυσφορία του πεπτικού συστήματος (καούρες,όπως το έλκος του στομάχου, η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα και η ελκώδης κολίτιδα.).
- Το ζελέ που βρίσκεται στα φύλλα χρησιμοποιείται για την ανακούφιση σε μικρής σπουδαιότητας εγκαύματα, πληγές, και διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα και η δερματοφύτωση.
- Έχουν γίνει πολύ λίγες μελέτες σχετικά με πιθανά οφέλη του ζελέ της αλόης της γνησίας με εσωτερική χρήση. Συστατικά της αλόης της γνησίας ενδέχεται να εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων. Υπήρξαν ορισμένες μελέτες σε ζώα που δείχνουν ότι το εκχύλισμα της αλόης της γνησίας έχει σημαντικές αντι-υπεργλυκαιμικές ιδιότητες και μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου Β. Οι μελέτες αυτές δεν έχουν εφαρμοστεί σε ανθρώπους.
- Δρα ως αντισηπτικό, αυξάνοντας τη διάχυση του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή και διεγείρει τους ιστούς και τα κύτταρα του δέρματος που είναι υπεύθυνα για την θεραπεία της πληγής.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)